Kispesti Egészségügyi Intézet


Szemészeti jó tanácsok járvány idején

A cseppfertőzéssel terjedő korona vírus a szem kötőhártyáján keresztül is képes megfertőzni az embert.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a fertőzés a szemen keresztül a szervezetbe jusson?

  Most különösen fontos, hogy akinek állandó viseletre szemüveget javasoltunk (tv-hez, vezetéshez, színházba, moziba, stb...) minél többet viselje a szemüvegét főleg az utcán, járművön. Most, hogy szépen süt a nap, a napszemüveg is bizonyos védelmet jelent.

  Jó, ha az utcán kesztyűt is viselünk. Ha kesztyű van a kezünkön, kevésbé nyúlunk az arcunkhoz, a szemünkhöz, kesztyűs kézzel kevésbé dörzsöljük meg a szemünket, így csökkentjük a fertőzés veszélyét.

  Az előbbiekből következik, hogy lehetőleg ne dörgöljük meg a szemünket, főleg ne akkor, amikor kénytelenek vagyunk utcára menni, járművön utazni.

  Nagyon fontos, hogy gyakran és alaposan mossunk kezet, azonnal, ahogy haza érkeztünk, ezzel is csökkenthetjük a szemen keresztüli fertőzés veszélyét.

További jó tanácsok, a gyakran problémát okozó gondok megoldására:

Ha reggel úgy ébredünk, hogy a szemünk kicsit beragadt és megduzzadt a szemhéjunk, a szem környékén lévő váladékot, langyos vízzel jól távolítsuk el egy vizes vatta (nem kell steril) vagy papír zsebkendő segítségével.

Sajnos lassan itt az allergia szezon is. Aki tudja, hogy ilyenkor milyen módon kerülheti el az allergiás tünetek kialakulását, az most különösen figyeljen erre és tegye meg az óvintézkedéseket minél előbb. Ha mégis jelentkeznek allergiás tünetek, szem viszketés, erős könnyezés, a szemhéjak bedagadása, a gyógyszertárakban kérjen allergia ellenes szemcseppet. Az ilyen cseppek egy része vény nélkül kiváltható és gyakran enyhíti vagy megszünteti a panaszokat. Amennyiben a vény nélkül kapható cseppek nem segítenek, a rendelő nyitólapján látható e-mail címen, vagy telefonon kérjenek tanácsot, segítséget.

Sokan dolgozunk most otthonról. A számítógép segítségével tudunk kapcsolódni munkahelyünkhöz a munkatársainkhoz. Emiatt szinte egész nap a gép előtt ülünk, s meredten nézzük a képernyőt, keveset pislogunk. Fokozott a veszélye annak, hogy a száraz szeműség tünetei kialakuljanak. Szúrás, könnyezés, homok érzés, pirosság stb... Nagyon fontos, hogy legyen otthon műkönny lehetőleg olyan, ami nem tartalmaz tartósítószert. Ezt napjában többször is használhatjuk.

 Van akinek hajlamos a szemhéj széle, kipirosodásra, esetleg a szempillái között a bőre gyakran kiszárad és hámlik. Az ilyen szemek különösen hajlamosak arra, hogy kialakuljon a száraz szeműség. Érdemes akár naponta vagy hetente kétszer, háromszor megborogatni a szemhéjakat, nem túl meleg (38°C-40°C) vízzel vagy egy infra lámpa elé ülve a szemhéjakat kicsit felmelegíteni.

Ezt követően rögtön az így felmelegített szemhéjakat finoman masszírozzuk meg a szemhéj szélével párhuzamosan az ujjunkkal. Vigyázzunk, hogy a szemgolyót ne nyomjuk meg nagyon.

Ezzel a módszerrel a szemhéj széli mirigyek váladéka kiürül. A szemhéj gyulladásból ritkábban alakul ki árpa és a könnyfilm minősége is javulni fog, csökken a száraz szeműség kialakulásának az esélye.

A jó tanácsok ellenére előfordul, hogy panaszaink nem múlnak. A rendelő nyitólapján, ahogy ezt már fentebb is említettem internetes és telefonos elérhetőséget is feltüntetünk.

Jó egészséget kívánok mindenkinek, aki teheti maradjon otthon!

 

2020.április 6.

Dr.Sárdi Katalin

Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.