Kispesti Egészségügyi Intézet


A covid-19 kapcsolati nyomkövető mobil alkalmazások lehetséges buktatói

Mialatt a világ különböző országai a karantén feloldásának módjait vizsgálják, szem előtt tartva egy esetleges második covid-19 járvány-hullám elkerülésének vagy szinten tartásánaklehetőségeit, sokan a kapcsolati nyomkövető mobil alkalmazásokban látják a megoldást. A közelmúltban, az Apple és a Google egy példátlan együttműködés során egyesítette erőit, hogy segítse a technológia hatékony kidolgozását és működését.
Azon országok számára, amelyek enyhíteni vagy megszüntetni készülnek a korlátozásokat, az ilyen alkalmazások bevezetése vonzónak tűnik, de egyre több bizonyíték van arra, hogy nehéz lesz őket működtetni. Az Oxfordi Egyetem kutatói által tegnap közzétett, egymillió lakosú városra kivetett szimulációja szerint, az Egyesült Királyság okostelefon-használók 80%-ának telepítenie kellene az érintkezéskövető alkalmazást, annak érdekében, hogy hatékony legyen az járvány visszaszorításában: ez az országos lakosság 56%-a. Az Egyesült Királyság fő tudományos tanácsadója, Patrick Vallance szerint, egy ilyen alkalmazás segítséget nyújthat a kapcsolatok lenyomozásában, ám túl magas elvárás lenne, hogy az Egyesült Királyság okostelefon-tulajdonosainak 80%-a telepítse és hasznalja is az alkalmazást.
Ez egy magas célkitűzés az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálat digitális átalakító egysége, az NHSX számára, amely egy ilyen alkalmazás fejlesztésén dolgozik. Egy öt országban, 6000 potenciális felhasználón végzett felmérés adatai arra utalnak, hogy a felhasználás szintje valószínűleg nem lesz ilyen magas. Az eredmények azt sugallják, hogy az Egyesült Királyság okostelefon-használóinak közel 74%-a hajlandó telepíteni egy kapcsolatkövetési alkalmazást, ám a valóságban ez az arány sokkal alacsonyabb lehet. Becslések szerint, Szingapúrban a lakosságnak csupán 17%-a telepítette a múlt hónapban elindított kapcsolatkövető alkalmazást. Az alkalmazások alacsony használata ellenére, az Oxfordi Egyetem csapata úgy becsüli, hogy egy ilyen technológia még így is képes lehet csökkenteni az fertőzések és haláleseteket számát.
A kapcsolatkövetési alkalmazások mögött meghúzódó elv meglehetősen egyszerű. A telepítés után, a Bluetooth alacsony energiafelhasználású (LE) technológiát alkalmazzák annak rögzítésére, ha egy telefon egy olyan személy közvetlen közelében van, aki szintén az alkalmazást használja. Ha valamelyik személy később koronavírus-tünetekről számol be, a másik felet értesítik, így az önkéntes karanténba vonulhat, vagy egészségügyi segítséget kérhet. Figyelmeztetést is lehet küldeni, ha egy személyt az orvosi hatóságok pozitívnak minősítenek - csakis ezzel lehetne elkerülni azt, hogy a tüneteket tévesen rögzítő felhasználók félrevezessék a rendszert. Elméletileg az alkalmazások névtelenül működnek, és csak ideiglenesen tárolnak adatokat, helymeghatározás nélkül.

Bluetooth problémák
Még ha az alkalmazás nagyszámú önkéntes telepítése meg is valósulna, felmerül a kérdés, hogy vajon a Bluetooth kapcsolaton alapuló rendszer megfelelő-e - nyilatkozták a lapnak küldött közös e-mailjükben Katina Michael, az Arizonai Állami Egyetem és Roba Abbas, az ausztráliai Wollongong tudósai. „Mennyire megbízható a távolságra vonatkozó információk gyűjtésére szolgáló rendszer? A Bluetooth hatótávolsága sokkal nagyobb mint 1,5 méter, ami a társadalmi távolságtartás követelménye ”- nyilatkozták.
Ross Anderson, a Cambridge-i Egyetem tudósa szerint, a Bluetooth hatótávolsága nagyban változhat, attól függően, hogy az emberek miként tartják a telefont, illetve hogy kültéren vagy beltéren használják-e azt. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a jelek átjuthatnak a falakon, így a védőfalak, ellenzők mögötti és a különböző helyiségekben lévő embereket szükségtelenül össze tudja kapcsolni, anélkül, hogy azok valóban kapcsolatba kerülnének egymással. Ez rengeteg valótlan pozitív eredményt szülhet. Az NHSX tanácsadójaként szolgáló Oxfordi Egyetem csapata is azt állítja, hogy a Bluetooth használatának hatékonysága a vírus átviteli kockázatának meghatározásában „jelenleg bizonytalan”.
További potenciális probléma az adatok minősége. Michael és Abbas állítása szerint, a legtöbb szóba jöhető alkalmazás csak 5 percenként rögzíti a kapcsolatokat, ami azt jelentheti, hogy a köztes időben létrejött, akár fertőző kapcsolatokat elmulaszthatja rögzíteni.
Számos egyéb kulcsfontosságú kérdés is felmerül, úgymint az állampolgárok és a kormányok közötti bizalom szintje, a magánszféra és a titoktartás megőrzése, az alkalmazások önkéntes mivolta, valamint azon személyek védelme, akik esetleg nem rendelkeznek okostelefonnal vagy az alkalmazás telepítésének képességével - egy csoport, amelybe valószínűleg sok kiszolgáltatott idős ember tartozik. Az Amerikai Állampolgári Szabadságjogok Civil Szakszervezete lefektette a működési alapelveket, és kitért az effajta alkalmazásokból való kilépés stratégiájának szükségességére is, annak érdekében, hogy az ilyen rendszereket ne „megfigyelő résként” működtessék a járvány elmúlását követően.
Mindezek ellenére számos ország eljutott az effajta alkalmazások telepítésének küszöbére. Németország minden bizonnyal hamarosan kibocsát egy ilyesfajta alkalmazást, Ausztrália is dolgozik a saját alkalmazásán. Az egyik legjelentősebb, jelenleg is használatban levő alkalmazás a szingapúri TraceTogether alkalmazás, amelyet a városállam kormánya dolgozott ki. De még az alkalmazás fejlesztői is beismerik, hogy túl korai lenne megjósolni a hatékonyságát. Sőt, „minden ország saját fejlesztésű alkalmazást kellene kidolgozzon”, figyejwmbe véve a helyi sajátosságokat és követelmények - nyilatkozta egy európai technológiai kezdeményezés, a Páneurópai Adatvédelmi Kapcsolatközeli Nyomkövetés szóvivője.
Anderson szerint az effajta alkalmazások kilátásai nem túl biztatóak. A kapcsolatok nyomon követése „mindig is nehézkes volt” - mondja, és hozzáteszi, hogy hatékonyabb volna több ezer embert toborozni a nyomkövetés manuális elvégzéséhez. Vallance szerint az alkalmazásoknak egy sokkal szélesebb körű kapcsolatfelvételi megközelítés részét kellene képezniük, míg Matt Hancock az Egyesült Királyság egészségügyi titkára azt nyilatkozta, hogy ezek az alkalmazások a kormány erőfeszítéseinek „kritikus” részét képezik.
Bármennyire is hatékonynak bizonyulnak az effajta alkalmazások, önmagukban nem helyettesíthetik a társadalmi távolságtartást, am kiegészíthetik a szélesebb körű tesztelésre és a kapcsolati lekövetésre tett erőfeszítéseket.
„A kapcsolati nyomkövető alkalmazások valószínűleg jó eszközként szolgálnak majd a covid-19 vírus terjedésének leküzdésében. Ezeket azonban nem lehet kizárólagosan használni. Maguk az alkalmazások nem fogják a vírus terjedését megállítani” - nyilatkozta Michael és Abbas.

Az eredeti írás itt olvasható:
https://www.newscientist.com/article/2241041-there-are-many-reasons-why-covid-19-contact-tracing-apps-may-not-work/#ixzz6LkJbw2q6

Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.