Levelek egy pszichológustól - 2.

Tisztelt/Kedves Kispesti Lakos!

A relaxációs gyakorlatok továbbfejlesztése A stresszoldó gyakorlatoknak sokféle változata létezik. Mindenki kiválaszthatja a lelki alkatának, beállítódásának megfelelőt.
Az előző levelemben bemutatott, tudatosan előidézett ellazult állapot lehetőséget ad az önszuggesztió további lépéseire. Nem hit kérdése, hanem tapasztalat, hogy a tudatunkkal hatást gyakorolhatunk érzelmeinkre, kedélyünkre, sőt még szervezetünk működésére is. Amikor már elértük az izmok laza állapotát, hozzátoldhatunk a gyakorlathoz még néhány egyéni mozzanatot.
Erre ezennel két lehetőséget ajánlok.

  1. A relaxációs gyakorlatokba beleszőtt egyéni mondatokkal át tudjuk hangolni önmagunkat egy jobb idegállapotra. A mondat akkor jó, ha rövid, állító mondat (pl. „Mindent meg tudok oldani” vagy „Megőrzöm a nyugalmamat és a derűmet”). Mindenki önmaga tudja megfogalmazni saját szavaival egyéni célkitűzését.
  2. Imagináció: egy átélt siker, jó élmény, szép emlék felidézése Mindenkinek a múltjában vannak boldog, örömteli, jó időszakok vagy mozzanatok. Amikor jól meg tudott fogalmazni valamit egy hozzátartozójának és látszott a másik emberen, hogy „vette az adást”. Amikor sikeresen befejezett egy nagy munkát. Amikor a vendégei nagyon megdicsérték a főztjét. Amikor gyönyörűen tatarozta a lakását. Amikor kikeltek és fejlődtek az általa ültetett zöldségek vagy virágok. Amikor egy szép vagy híres helyen járt és megérintette a táj szépsége vagy a történelem, a művészet lehelete.
    Egy ilyen élményt vegyen elő gondolatban és idézze fel egészen részletesen, pontról pontra. Lelki szemei előtt meg fog jelenni az az ember, az a jelenet, az a hely, az a táj. Időzzön el gondolatban ennél a jó élménynél! Élje át újból! Amikor befejezi a gyakorlatot és kinyitja a szemét, egészen másképp fogja érezni magát, mint amikor elkezdte. Az a sikeres, megelégedett, derűs, örvendő személy, aki a múltban átélte azt az élményt, az is Ön, tehát ugyanaz az ember, aki most átmenetileg szomorú vagy bosszús. Tegyen aktívan a rossz kedély és a kínzó feszültségek ellen! Ezekkel a gyakorlatokkal nem magát a feszült helyzetet tudjuk megváltoztatni, hanem azt, ahogyan föl tudjuk dolgozni, kezelni, túlélni.
Ha levélben konzultálni kíván velem, kérem, írjon az alábbi email címre: dalosrita@gmail.com

Dr. Berghammer Rita pszichológus, pszichoterapeuta

Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.