Kispesti Egészségügyi Intézet


A negyedik hullám kezdeti jelei: 2021. augusztus


Augusztus végéig a világon több mint 217 millió ember fertőződött meg, 4 és fél milliót meghaladta a fertőzésben elhunytak száma (Johns Hopkins Egyetem). A vírushelyzet világszerte romlik, az országok többségében – főként a delta variáns terjedése miatt – megjelent a járvány negyedik hulláma. A vírus örökítő anyagának emelkedése a szennyvizekben előrevetíti a negyedik hullám közeledtét hazánkban is.

Augusztusban folytatódott a gyógyultak számának növekedése (777 445 fő), és csökkent az aktív fertőzöttek száma (4834 fő). Kórházba azonban már több beteg került, mint július végén (119 fő), és némileg emelkedett a lélegeztetőgépet igénylő betegek száma (13 fő).

Folytatódik az oltási program. Augusztus végéig több mint 5,7 millió (5 754 566 fő) kapta meg az oltást, több mint 5 és fél millió fő (5 507 371) már a másodikat is. Emelkedik a harmadik oltást felvevők száma (több mint 290 ezer). Tömegesen oltják a 12-18 éves gyerekeket, fiatalokat. Az iskolai oltásokat az iskolaorvosok és háziorvosok végzik. Az egyetemi hallgatókat és oktatókat is az oltás felvételére kérik a szakemberek.

Emelkedik a napi új megbetegedések száma


Az újonnan regisztrált fertőzöttek számának napi hullámzása mellett egyértelműen mutatkozik a megbetegedések emelkedő trendje. Júliushoz képest majdnem kétszeresére (2794 főre) nőtt a naponta beazonosított fertőzöttek száma, legmagasabb értéke 189 fő volt (augusztus 27.) (Mivel a Nemzeti Népegészségügyi Intézet hétvégi napokra nem közöl adatokat, a hétvégi összesített adatok – értelemszerűen – kiugró értékei zavarják a tisztánlátást. Ezért ezekre a napokra az összesített értékek átlaga jelenik meg az ábrában.)
Augusztus végére a beazonosított fertőzöttek száma meghaladta a 812 ezer főt (812 337). A napi új megbetegedések számának emelkedése miatt az összes fertőzöttek számának görbéje meredekebben emelkedett, mint júliusban.A fertőzöttek számának emelkedése mellett az elhunytak száma stagnál


Stagnál a naponta elhunytak száma. Nyolc napon át augusztusban sem szedett áldozatot a járvány, és 16 nap mindegyikén egy beteget veszítettünk el. Júliushoz képest (34 fő) augusztusban csökkent az elhunytak száma (32 fő).
Augusztus végére összesen 30 058 főre emelkedett az elhunytak száma. A halálozások számának stagnálása, némi csökkenése következtében az összes elhunyt számát jelző görbe a júliusival párhuzamosan halad.


(Forrás: https://koronavirus.hu/ alapján.)


Intézetünkben továbbra is követelmény a szabályszerű maszkviselés, és az ismert járványügyi előírások betartása! Szeptember 1-jétől az eddig kijelölt szervezetek mellett Intézetünk is részt vesz a 3. oltást végző feladat ellátásában. A negyedik hullám berobbanását elkerülendő, szükségesnek vélem az eddig még oltatlanok regisztrálását és az oltás felvételét. Szorgalmazom a 12 éven felüli gyermekek mielőbbi beoltását is.

Kérem tisztelt Betegeinket és Kispest Lakosságát, hogy továbbra is éljenek az oltakozás lehetőségével, a negyedik hullám mérséklése, és kedvezőtlen következményeinek kivédése céljából!

Dr. Kumin Marianna M.Sc.
főigazgató-főorvos
Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.