Kispesti Egészségügyi Intézet


A kézhigiéné világnapja

A WHO 2009. óta május 05-ét jelölte ki a kézhigiénés világnapnak. Ezen a napon a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítunk, ami remélhetőleg előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világon. Napjainkban a kialakult járványhelyzet miatt még inkább nagyobb jelentősége van a kézhigiénének, mind a háztartásokban , mind az intézményekben.
A kórházakban és járóbeteg intézményekben kialakuló fertőzések, összefoglaló néven: egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések , az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik a betegbiztonság szempontjából az egész világon. „Ments életet: moss kezet!”
Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések nem csak az egészségügyi dolgozók és a betegek életére vannak hatással, de áttételesen az egészségügy gazdasági hátterét is befolyásolják.
A kézhigiéné betartása elengedhetetlenül fontos az egészségügyi intézetekben és minden olyan helyen ahol betegek ápolása, gondozása történik. A fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő kézhigiéné.
Ahol viszonylag sok ember van jelen egy kisebb térben ott a kéz által történő csíraátvitellel fokozottan kell számolni. Patogén mikroorganizmusok az épületen belüli tárgyak széles körén megtalálhatóak. Tehát a célzott kézfertőtlenítés ezért egy kritikus pontnak számít, nem csak a csíraátvitel megakadályozásában és a páciensek fertőzésektől való megóvásában, hanem a személyzet egészségének megőrzésében és védelmében is. A dolgozók biztonsága tehát a betegek biztonsága is egyben.

A betegbiztonság fenntartásának az egyik legfontosabb alapja a megfelelő kézfertőtlenítés.
A megfelelő kézfertőtlenítéshez elsősorban az alkoholos kézfertőtlenítők ajánlottak széles antimikrobiális hatásuk, gyors behatási idejük, jó bőrtolerancia értékeik és egyszerű használatuk miatt.
A bőrtoleranciát illetően gyakran merül fel a kétség, hogy a gyakori kézfertőtlenítés kiszáríthatja a bőrt, károsítja a bőrfelszínt. Valójában azonban számos tanulmány bizonyítja, hogy az alkohol alapú kézfertőtlenítés a bőr számára sokkal tolerálhatóbb, mint a gyakori kézmosás.

Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.