Kispesti Egészségügyi Intézet

Érdekességek, jó példák a nagyvilágból - szemlézte dr. Dona Katalin

Német kivétel? Miért alacsony az ország koronavírus halálozási aránya?

 
A világjárvány súlyosan sújtotta Németországot, jelenleg több mint 92 000 fertőzöttel. De a halálos kimenetelű esetek százaléka figyelemre méltóan alacsony, számos szomszédos országéval összehasonlítva.
 
Corona taxiknak hívják őket: védőfelszereléssel felszerelt orvosok, akik Heidelberg üres utcáin közlekednek, hogy ellenőrizzék azokat a koronavirussal fertőzött betegeket, akik öt vagy hat napja vannak otthon.
 
Vérvizsgálatot végeznek, és a beteg állapotának rohamos romlására utaló jeleket keresnek. Javasolhatják a kórházi ápolást, még olyan betegek számára is, akiknek csak enyhe tünetei vannak; így a súlyosabb állapotú betegek túlélési esélyei jelentősen javulnak, ha azok már a kórházban tartózkodnak, amikor ez a állapotromlás beindul.
 
„Az első hét végén van ez a fordulópont” - nyilatkozta prof. Hans-Georg Kräusslich, a Németország egyik vezető kutató kórházának, a Heidelbergi Egyetemi Kórház virológia osztály  vezetője. "Olyan személyek esetében, akiknek tüdeje felmondhatja a szolgálatot, ez az állapot romlás ekkor következhet be."
 
A Heidelberg corona taxik csak egy kezdeményezés egy városban. De szemléltetik az államnak a járvány leküzdése iránti elkötelezettségét ,  illetve az állami források bevonásának szintjét, melyek segítenek megmagyarázni a világjárvány egyik egyik legérdekesebb rejtélyét: Miért van ilyen alacsony halálozási arány Németországban?
 
A vírus és az ebből eredő betegség, a Covid-19, nagy erővel sújtott le Németországra: A Johns Hopkins Egyetem állítása szerint szombat délre az országban összesen több mint 92 000 laboratóriumban megerősített fertőzést regisztráltak, több mint bármely más országban, az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország kivételével.
 
De a 1295 haláleset függvényében Németország halálozási rátája 1,4 százalék volt, szemben az olaszországi 12 százalékkal, Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia körülbelüli 10 százalékával, Kína 4 százalékával és az Egyesült Államokban 2,5 százalékával. Még Dél-Korea esetében is, ahol a halálozás görbéje ellaposodik, magasabb a halálozási arány, 1,7 százalék.
 
“A német anomália sok helyen beszédtéma" - mondta Hendrik Streeck, a Bonni Egyetemi Kórház virológiai intézetének igazgatója. Ez ügyben Streeck professzort már több kollégája is megkereste az Egyesült Államokból és más országokból.
„Mit csinálsz másképp?” Kérdezik tőlem - mondta. "Miért olyan alacsony a halálozási arány?"
 
A szakértők szerint több válasz is létezik: statisztikai torzulások illetve azon számottevő különbségek,  ahogyan az adott országban a járványt először jelentkezik.
 
A fertőzöttek átlagéletkora alacsonyabb Németországban, mint sok más országban. Kräusslich professzor szerint a korai betegek közül sokan az osztrák és az olasz síközpontokban fertőzöttek meg, és ez viszonylag fiatal és egészséges korosztály.
 
"A síelők járványaként kezdődött" - mondta.
 
A fertőzések terjedésével egyre több idős embert is elért a járvány, és a halálozási arány is nőtt, két héttel ezelőtt ez mindössze 0,2 százalék volt. Ugyanakkor a fertőzött betege átlagéletkora viszonylag alacsony (49 éves kor). Franciaországban ez a legutóbbi nemzeti jelentések szerint 62,5, míg Olaszországban 62 év.
 
Az alacsony halálozási arány másik magyarázata az, hogy Németország sokkal több embert tesztel, mint a legtöbb nemzet. Ez azt jelenti, hogy több embert diagnosztizálnak, kevés tünettel vagy tünet nélkül, mely növeli az ismert esetek számát, a halálesetek számát azonban nem.
 
"Ez automatikusan csökkenti a regisztralt hivatalos arányt" - mondta Kräusslich professzor.
 
De vannak olyan jelentős egészségügyi tényezők is, amelyek viszonylag alacsonyan tartják a halálesetek számát Németországban - állítják az epidemiológusok és a virológusok. Ezen fontosabb tényezők közt van a korai és széles körű tesztelés és kezelés, rengeteg intenzív ápolási ágy és egy megbízható kormány, amelynek közösségi távolságtartás irányelveit széles körben betartják.
 
Tesztelés
 
Január közepén, jóval azelőtt, hogy a német köztudatban a vírus berobbant volna, a berlini Charité kórház már kifejlesztett egy tesztet, és az interneten ez közzé is tette.
 
Mire Németország februárban rögzítette az első Covid-19-es esetet, a  laboratóriumok országszerte halmozták fel a teszt készleteket.
 
A fertőzöttek számanak tekintetében mért nagyon alacsony jelenlegi halálozási arány nagyrészt azzal magyarázható, hogy rendkívül sok laboratóriumi tesztelést végzünk" - mondta Dr. Christian Drosten, a Charité vezető virológusa, akinek csapata az első tesztet kidolgozta.
 
Németország jelenleg hetente mintegy 350 000 koronavírus-tesztet végez, jóval többet, mint bármely más európai ország. A korai és széles körben végzett tesztelés lehetővé tette a hatóságok számára, hogy lelassítsák a járvány terjedését azzal hogy az ismertté vált eseteket elkülönítették, miközben azok fertőzőek voltak. Ez lehetővé tette azt is, hogy életmentő beavatkozásokat időben elkezdjék.
 
„Amikor egy korai diagnózissal rendelkezünk és hamarosan kezelni is tudjuk a betegeket - például rákapcsolhatjuk őket egy lélegeztető gépre mielőtt állapotuk súlyosbodna -, a túlélés esélye sokkal nagyobb” - mondta Kräusslich professzor.
 
Az orvosi személyzetet, akiknél különösen fennáll a vírus fertőzésének és terjedésének kockázata, rendszeresen tesztelik. Az eljárás ésszerűsítése érdekében egyes kórházak megkezdték a blokkteszteket, egyszerre 10 alkalmazott mintájának felhasználásával. Az egyedi tesztek elvégzésére csak a blokkteszt pozitív eredménye esetén kerül sor. 
 
Április végén az egészségügyi hatóságok azt is tervezik, hogy elindítanak egy nagyszabású antitest-tanulmányt, amelyben hetente 100 000 ember véletlenszerű mintáit tesztelik minden héten Németországszerte, hogy felmérjék, az immunitás kialakulása éppen hol tart.
 
A széles körű tesztelés biztosításának egyik kulcsa, hogy a betegek nem fizetnek érte - mondta Streeck professzor. A járvány kitörésének első néhány hetében, ez volt az egyik szignifikáns különbség az Egyesült Államokhoz képest. A koronavírus negatív hatásait csökkenteni hivatott mentőcsomag/törvényjavaslat, amelyet a Kongresszus a múlt hónapban fogadott el, rendelkezik ingyenes tesztelésről.
 
"Egy egészségbiztosítással nem rendelkező fiatal valószínűleg nem fog orvoshoz fordulni egy fájó torok miatt és  így akár több embert is megfertőzhet" - mondta.
 
Lekövetés
 
Február végén, egy pénteken, Streeck professzor arról értesült, hogy a bonni kórházában az egyik páciensnél első ízben kimutatták a koronavírus fertőzést: 22 éves férfi, akinek nincsenek tünetei, de akinek a munkáltatója - egy iskola - megkérte, hogy csináltasson egy tesztet, miután kiderült, hogy az részt vett egy karneváli rendezvényen, ahol valaki más pozitívnek bizonyult.
 
A legtöbb országban, beleértve az Egyesült Államokat, a tesztelés nagyrészt a legsúlyosabb betegekre korlátozódik, így ennek a személynek a tesztelését valószínűleg elutasították volna. 
 
Nem úgy Németországban. Amint a vizsgálati eredmények kiderültek, az iskolát bezárták, és minden diákot és a személyzetet arra utasították, hogy két hétig maradjanak otthon a családjukkal. Körülbelül 235 embert vizsgáltak meg.
 
"A tesztelés és a nyomon követés Dél-Koreában is sikeres stratégiának bizonyult, és megpróbáltuk tanulni belőle" - mondta Streeck professzor.
 
Németország a korábbi hibákból is tanult: a kontaktok lekövetésének  stratégiáját még agresszívebben kellett volna alkalmazni már az elején - mondta
 
Streeck professzor szerint mindazokat nyomon kellett volna követni és tesztelni, akik Ischglből tértek vissza Németországba, egy osztrák síközpontból, ahol a fertőzés felütötte a fejét.
 
Mielőtt a koronavírus világjárvány átterjedt volna a Németországra, a giesseni egyetemi kórházban 173 intenzív, lélegeztetőgepekkel felszerelt ápolási ágy található. Az elmúlt hetekben a kórház további 40 ágy létrehozására törekedett, és az intenzív ellátásban dolgozók készenléti állományát 50 százalékkal növelte.
 
„Akkora a kapacitásunk, hogy olasz, spanyol és franciaországi betegeket is fogadunk” - mondta professzor Susanne Herold, a kórház fertőzésosztály vezetője és tüdőspecialistája, aki a szervezetátalakítást felügyelte. "Nagyon hatékonyak vagyunk az intenzív ellátás területén."
 
A kórházak kibővítették intenzív ellátási képességüket Németország egész területén. És már eleve egy magas szintről indultak. Januárban Németországban mintegy 28 000, lélegeztető géppel felszerelt intenzív ágy volt, vagyis 100 000 főre 34 jutott. Összehasonlításképpen: ez az arány Olaszországban 12 készülék, Hollandiában pedig 7.
 
Mostanra 40 000 intenzív ágy áll rendelkezésre Németországban.
 
Egyes szakértők óvatos, de ugyanakkor bizakodó véleménye szerint, Németországban a közösségi távolságtartó intézkedések nyomán sikerül a járvány terjedését olyannyira lassítani, hogy a német egészségügyi ellátórendszer képes lesz a járványt leküzdeni anélkül, hogy az életmentő eszközök, például a lélegeztetőgépet esetében hiány állna elő.
 
“Fontos, hogy az orvosok megfelelő irányelvekkel rendelkezzek afelől, hogy miként kell a betegek közötti prioritást felállítani”- mondta Streeck professzor. "De remélem, hogy soha nem lesz szükség ilyen intézkedésekre."
 
A fertőzések számának megduplázódásához szükséges idő körülbelül kilenc napra csökkent. Herold professzor szerint, ha ez egy kicsit tovább, 12 és 14 nap közötti időintervallumra lassul, a modellek azt sugallják, hogy el lehet kerülni a felszereltség hiányából adódó beteg priorizálást.
 
"A fertőzés terjedésének görbéje kezd ellaposodni" - mondta.
 
A kormányba vetett bizalom
 
Sokak szerint az alacsony halálozási arány mögött, a tömeges tesztelés és az egészségügyi rendszer felkészültségén túl,  Angela Merkel kancellár erős vezetése áll.
 
Merkel asszony, aki maga is képzett tudós, ezidáig tisztán, nyugodtan és rendszeresen kommunikált a válság ideje alatt, miközben egyre szigorúbb, közösségi  távolságtartásra ösztönző intézkedéseket vezetett be az ország számára. A világjárvány terjedésének lassításához nélkülözhetetlen korlátozások meglehetősen alacsony politikai ellenállásba ütköztek, és általánosságban azokat be is tartják.
 
A kancellár bizalom indexe gyorsan növekszik.
 
"Valószínű, hogy Németország ereje a legmagasabb kormányzati szinten végbemenő racionális döntéshozatal és a lakosság kormányba vetett bizalmának együttesében rejlik. " - nyilatkozta Kräusslich professzor.
 
Forrás:
https://www.nytimes.com/2020/04/04/world/europe/germany-coronavirus-death-rate.html
Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.