Kispesti Egészségügyi Intézet


Folytatódik a harmadik hullám lecsengése: 2021. július


A Johns Hopkins Egyetem tájékoztatása szerint a hónap utolsó napjáig a világon több mint 197 millió ember fertőződött meg, és több mint 4 millióan estek a járvány áldozatául. Világviszonylatban a hazainál lényegesen kisebb mértékben csökkent a járvány veszélyeztetettség, főként a fertőzöttek tekintetében. Hazánkban a járvány visszahúzódása júliusban felgyorsult. A napi fertőzöttek száma visszaesett, és több napon is előfordult, hogy nem volt áldozat. Emelkedett a gyógyultak száma (748 157 fő), csökkent az aktív fertőzöttek száma (31 308 fő). A kórházban kerültek (78 fő) és a súlyos fertőzöttek száma visszaesett, 11 fő szorult lélegeztetőgépre a hónap – rendelkezésre álló adatok szerinti – utolsó napján (július 30-án).

Nemzetközi tapasztalatok szerint több országban nem enyhült a járvány nyomása, sőt főként a delta vírusvariáns terjedése miatt a vírushelyzet romlott. Újabb variánsokról is lehet hallani, amelyek egyre agresszívebbek és veszélyesebbek. Szakértők szerint a delta variáns már nálunk is megjelent. Az Országos tisztifőorvos július 27-én utalt arra, hogy a járványveszély hazánkban is várhatóan fokozódik, a szennyvízadatok a fertőzöttek emelkedésére utalnak. A vírusvariánsok terjedése miatt indokoltnak tartja a harmadik oltás felvételét, főként az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, és a legyengült immunrendszerű betegek körében.

Folytatódik az oltási program. A lakosság átoltottsága tekintetében elsők között vagyunk az Európai Unióban. Július végéig több mint 5,6 millió (5 617 270 fő) fő kapta meg az oltást, több mint 5,4 millió fő (5 428 980) már a másodikat is. Tömegesen oltják a 12 éven felülieket. Augusztus 1-jétől oltási kampány indul a 60 éven felüliek körében, a még nem oltottakat személyesen keresik meg a háziorvosok és segítőik. György István tájékoztatása szerint augusztus végén kezdődik a 12-18 évesek oltási akciója, cél, hogy az iskolakezdésig minél többen vegyék fel az oltást.

Mélypontra esett a regisztrált napi új megbetegedések száma


Az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma néhány kiugró értéktől eltekintve júliusban alacsony volt (a mélyponton 17 fő – július 13.), a harmadik hullám lecsengését jelezve. A napi értékek hullámzása júliusra is jellemző, a júniusi nagy kilengések azonban mérséklődtek. Figyelemre méltó, hogy a csúcsok növekvő értékeket jeleznek.


Megjegyzés mindegyik ábrára: a dátumok júniusra vonatkoznak. Júliusban a napok eltolódását az okozza, hogy június első hetében szombatra és vasárnapra is közölt adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ezt követően már nem. Ezért nincs adat július 31-re (szombatra) sem.

Július végére a beazonosított fertőzöttek száma meghaladta a 809 ezret (809 491 fő). A napi új megbetegedések számának lényeges csökkenése nyomán az összes fertőzöttek számának görbéje ellaposodott. Megnyugvásra nincs ok, szakértők őszre a negyedik hullám eljövetelét prognosztizálják.Mérséklődött a járvány áldozatainak száma


A júniusra jellemző, erőteljesen hullámzó, de tendenciájában meredek esés után júliusra a naponta elhunytak száma minimumra csökkent. Örvendetes, hogy nyolc hétköznapon és egy hétvégén nem szedett áldozatot a járvány.
Július végére összesen 30 026 fertőzött beteget vesztettünk el. A halálozások számának lényeges csökkenése következtében az összes elhunyt számát jelző görbe is ellaposodott.


(Forrás: https://koronavirus.hu/ alapján.)


Intézetünkben, mint kijelölt oltópontban folyamatosan végezzük az oltást. Újabb központi intézkedésig a belső térben továbbra is követelmény a szabályszerű maszkviselés! Kérem tisztelt Betegeinket és Kispest Lakosságát, hogy továbbra is éljenek az oltakozás lehetőségével, a járvány negyedik hullámának kivédése céljából.

Dr. Kumin Marianna M.Sc.
főigazgató-főorvos
Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.