Kispesti Egészségügyi Intézet


A harmadik hullám lecsengése: 2021. június


A Johns Hopkins Egyetem tájékoztatása szerint a hónap utolsó napjáig közel 182 millió ember fertőződött meg a világon, és közel 4 millióan estek a járvány áldozatául. Világviszonylatban a hazainál kisebb mértékben csökkent a járvány veszélyeztetettség, főként a fertőzöttek tekintetében, kevésbé a halálozás terén. Vannak országok, ahol a járvány nyomása nem enyhült, sőt a helyzet romlott. Virulógusok ezt főként az indiai (delta) vírusvariánsnak tulajdonítják. Tapasztalatok szerint a vírus gyorsan mutálódik, az újabb és újabb változatok egyre agresszívebbek és veszélyesebbek.

A járvány április közepétől kezdődő visszahúzódása hazánkban folytatódott májusban, majd főként júniusban. Mélypontra esett a regisztrált fertőzöttek és az elhunytak száma. A javuló tendencia részeként folyamatosan emelkedett a gyógyultak száma (a hónap végén 738 782 fő volt). Csökkent az aktív fertőzöttek száma (39 354 fő), 126 főt ápolnak kórházban és 23 fő van lélegeztetőgépen a hónap utolsó napján. Aggasztó hírként jelent meg, hogy nálunk is megjelent az indiai (delta) vírusmutáns.

Folytatódik az oltási program. Az uniós átlagnál nagyobb arányú a lakosság átoltottsága. Június végéig majdnem 5,5 millió fő (5 486 514 fő) kapta meg az oltást, közel 5 millió fő (4 916 927) már a másodikat is. A döntéshozók a járványügyi intézkedések további enyhítését ígérik öt és fél millió beoltott esetén.

Lényegesen csökkent a regisztrált napi új megbetegedések száma

A májusra jellemző nagy kilengésekkel csökkenő tendencia elsimult, júniusban lényegesen alacsonyabb szinten, kiegyensúlyozottan mérséklődött az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma. Előfordult, hogy mélypontra esett a beazonosított napi fertőzöttek száma (34 fő - június 29).


Megjegyzés: júniusban szombatra és vasárnapra a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem közöl adatokat.Június végére a beazonosított fertőzöttek száma meghaladta a 808 ezret. A napi új megbetegedések számának lényeges csökkenése nyomán az összes fertőzöttek számának görbéje ellaposodott, a harmadik hullám végét jelezve.


Megjegyzés: júniusban szombatra és vasárnapra a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem közöl adatokat.
Mérséklődött a járvány áldozatainak száma

A májusra jellemző hullámzó, de tendenciájában meredek esés után júniusra megnyugvás következett a naponta elhunytak számában. A hónap utolsó napján egy idős beteg esett a járvány áldozatául.


Megjegyzés: júniusban szombatra és vasárnapra a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem közöl adatokat.
Június végére összesen 29992 fertőzött beteget vesztettünk el. A halálozások számának lényeges csökkenése következtében az összes elhunyt számát jelző görbe is ellaposodott.


Megjegyzés: júniusban szombatra és vasárnapra a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem közöl adatokat.(Forrás: https://koronavirus.hu/ alapján.)


Intézetünkben, mint kijelölt oltópontban folyamatosan végezzük az oltást. Újabb központi intézkedésig a belső térben továbbra is követelmény a szabályszerű maszkviselés! Kérem tisztelt Betegeinket és Kispest Lakosságát, hogy továbbra is éljenek az oltakozás lehetőségével, a járvány újbóli támadásának kivédése céljából.

Dr. Kumin Marianna M.Sc.
főigazgató-főorvos
Budapest Főváros XIX. kerület
Kispest Önkormányzata
Kispesti Egészségügyi Intézete
Telephelyek:

Forrásház telephely: pszichiátriai, addiktológiai szakrendelések, gondozók, gyermek-menthal, védőnői szolgálat
(1191 Bp, Dobó Katica u. 18, tel.: 06 1 282 9786)

Madách utcai telephely: gyermek-fogászat
(1192 Bp, Madách u. 5/a, tel.: 06 1 280 2411)

24 órás orvosi ügyelet: (1195 Bp, Petőfi u. 49, tel.: 06 1 282 9692)Időpont foglalás és kapcsolattartás

  1. Online előjegyzés, melyről részletes tájékoztatást itt olvashat.
  2. Központi telefonszámainkon: 347-5900; 347-5980; 347-5986.
  3. Az adott szakrendelés honlapon megjelölt telefonszámán, a megadott idősávban.
  4. E-mail-ben, mely a szakrendelés adatainál található.